Interjú Rácz Miklóssal

1. Hogy hívnak?
Rácz Miklós

2. Melyik a te munkád a Magyarország szubjektív atlaszában?
Nagyvárosi régészet (Budha Tamással és Tábori Andrással)

3. Mi a foglalkozásod, illetve ha tanuló vagy, mit szeretnél foglalkozásodnak tudni a későbbiekben? Miért pont azt?
Régész, építész. Műemlék épületek kutatásával, dokumentálásával foglalkozom. Mindig is nagyon megérintett a régi épületek jelenléte, az egyediségük és kíváncsisággal töltött el, hogy mitől egyediek. A régi tárgyak, a régészeti leletek is mindig izgattak és ha lehetőségem nyílik rá, az egyes épületek múltját szeretném összeállítani a tárgyi emlékek vizsgálatával, összakapcsolni a föld alatt megtalált tárgyakat, régészeti nyomokat a ma látható épülettel és a róluk fennmaradt információkkal. Ezzel foglalkozom már jó pár éve.

4. Digitális vagy analóg? Ha digitális, akkor milyen programok, ha analóg akkor milyen technikák?
Már elsősorban digitáisan dokumentálunk és rajzolunk, AutoCAD 2D-ben és 3D-ben.

5. Honnan jön az inspiráció? Köthető-e személy(ek)hez, tárgy(ak)hoz?
Helyekből, tárgyakból, személyektől. Nehéz megmagyarázni. Személyek.

6. Eddigi kedvenc melód? Miért?
Egy félig romba dőlt vályogházat vettem meg és elkezdtem rekonstruálni. A munka dokumentációjával 2009-ben népi építészeti fotópályázatot nyertem. Sajnos nincs online megjelenése, de a képek láthatók itt:
http://picasaweb.google.com/110458864306670015304/FotopalyazatKepei# Szakmaibbak vannak még, de ezzel foglalkozom mostanában is legtöbbet.

7. Van-e olyan online megjelenésed, amit megszeretnél osztani másokkal is? (website, facebook, twitter, blog, portfólio, prezi)
http://meonline.hu/utoirat/epuletkutatas-es-epiteszeti-munkak-torteneti-epuleteken/, https://docs.google.com/

8. Mit olvasol most?
Peter Eggenberger und Mitarbeiter: Seeberg, Pfarrkirche. Ergebnisse der Bauforschungen von 1999/2000 (Bern 2009) (Cutting edge svájci épületkutatási beszámoló.)

9. Mi a kedvenc édességed?
Cappuccino.

This entry was posted in Interjúk. Bookmark the permalink.

Comments Closed

Comments are closed.