Az alkotófolyamatról

Bujdosó Attila

Az atlaszt körülbelül ötven társalkotó és egy fiatal magyar tervezőgrafikus, Borsa Aliz közreműködésével készítettük el. Mindannyiukat egy nyilvános pályázati felhívás során választottuk ki. A jelentkezés egyetlen feltétele a vizuális kommunikációban, illetve önkifejezésben szerzett tapasztalat volt. A kiválasztásnál arra törekedtünk, hogy minél sokrétűbb tudású és szakmai hátterű csoportot állítsunk össze, így művészeken és designereken túl építészeknek, informatikusoknak, szociológusoknak, hackereknek és közéleti aktivistáknak is meghirdettük felhívásunkat. A részvételi felhívást a Kitchen Budapest széles körű szakmai partneri hálózatán keresztül terjesztettük.

Annelys de Vet – a szubjektív országatlaszok ötletgazdája – egy kéthetes workshop keretében személyesen találkozott az alkotókkal, akik nemcsak ötleteikkel, hanem konkrét vizuális munkáikkal is hozzájárultak az atlaszhoz. A workshop a Kitchen Budapestben került megrendezésre 2010. november 22. és december 3. között; itt zajlottak a közös ötletelések, megbeszélések, a kollaboratív munka legnagyobb része.

Az alkotómunkát meghívott alkotók előadásaival is serkentettük, valamint a kéthetes műhelymunka ideje alatt két nyilvános – egy munkaközi és egy záró – prezentáció keretein belül kaptunk visszacsatolást szakmai partnereink által javasolt külső szakemberektől és a közönségtől.

A workshop után a munkák továbbfejlesztésére és véglegesítésére került sor. Ezt az alkotók már önállóan vagy kisebb munkacsoportokban végezték, online kommunikációs csatornáinkon (levelezőlista és projektblog) keresztül tartva egymással kapcsolatot. A http://subjectiveatlas.kibu.hu címen elérhető blogra felkerültek a workshop során készített munkák, ami egy Facebookba integrált hozzászólási rendszerrel nemcsak az alkotófolyamatnak és a kiadványnak a szélesebb közönséggel való megismertetését, hanem a külső szemlélőktől való visszajelzések kezelését is lehetővé tette.

Az atlasz tervezésére és végleges szerkesztésére 2011 januárjában került sor Annelys de Vet brüsszeli stúdiójában, majd Budapesten és Gödöllőn.

Az alkotófolyamatról és a workshopról további blogbejegyzések olvashatók angol nyelven.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>